Koronavirüs salgını ile birlikte alınan seyahat ve çalışma kısıtlamalarının, çevreye olumlu yansımaları üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Ancak, Covid-19 dönemi boyunca evden çalışma düzenine geçilmesinin, küresel karbon salımı üzerinde öngörülen kadar olumlu bir etkisi olmayabilir.
Independent Türkçe’nin haberine göre, CBS televizyon programı This Morning’in sunucusu Mark Phillips, evden çalışırken de karbon salımının arttığını söyledi. Programda Birleşmiş Milletler’in raporunda belirtilen 2020’deki karbon salımı oranlarındaki düşüşün, küresel ısınmanın etkilerini azaltacak düzeyde olmadığı ifade edildi.
Evden çalışmanın da olumsuz etkileri bulunuyor. Evden çalışmaya geçen kişi sayısı arttıkça, çevreye olan etkisi de aynı oranda artıyor.
Phillips, evden çalışma düzeninde daha yoğun kullanılan e-postaların çevreye etkileri hakkında şu açıklamayı yaptı:
Her e-posta ve mesaj, özellikle de ‘Teşekkürler’ ve ‘Tamamdır’ gibi kısa ve gereksiz gönderiler; ‘gönder’ ya da ‘indir’ butonlarına tıklamak veya Zoom üzerinden görüşme düzenlemek büyük güç enerjisi gerektiriyor. Bir yerlerde dev bilgisayarlar bu verileri depolayıp işlerken muazzam elektrik tüketiyor.
Sunucu daha sonra Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırmaya da değinerek şöyle devam etti:
Eğer ülkedeki herkes ‘Teşekkürler’ yazdığı e-postalardan bir tane daha az gönderse, 3 bin 500 arabanın yaratacağı karbon salımına eş değer bir zararın önüne geçilebilir. Bu sadece yaklaşık bir oran fakat temel prensip doğru.
Phillips ayrıca, yaklaşık 100 e-postanın bir araba tarafından 1.6 kilometre yol gitmekle aynı oranda karbon ayak izi bıraktığını sözlerine ekledi.
Merhaba, ben Ali Buğra Gökağaçlı. 1994 doğumluyum ve Türkiye’nin İstanbul şehrinde yaşıyorum. Lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladım ve şu anda yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim.
Bir yanıt yazın